Airco kopen: weet wat u koopt - Airco Wijdemeren
75 / 100
Foto Jacco

Contact

06-15085285

Airco kopen: weet wat u koopt!

Wat is een airco precies en waar moet u op letten als u er een koopt?

We leggen het graag aan u uit!

Een airco kopen is geen alledaagse bezigheid voor de meeste mensen. Dus waar begin je? Op het internet ziet u verschillende airco’s en prijzen. En van vrienden of kennissen heeft u wellicht weer andere informatie gekregen. Maar wat is de juiste keuze? Onderstaande info helpt u bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aankoop van uw airco. 

Airco kopen: weet wat u koopt

Airco kopen: Weet wat u koopt

Lees hier waar u op moet letten.

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Want iedere airco is maatwerk. Vergelijk het met een auto: een Fiat Panda heeft een andere prijs dan een BMW X5. Toch brengen beide auto’s je van A naar B. Dit geldt ook voor uw airco: ze koelen allemaal, maar er zijn wel degelijk verschillen in prijs en kwaliteit. 

Gaat u een airco kopen, let dan op de volgende zaken:

  • Koelcapaciteit
  • Ontvochtigen
  • Leidingwerk
  • Esthetiek
  • Geluid
  • Energie
  • Installatie. 

Een airco bestaat uit 2 delen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn: de binnenunit (die aan de binnenmuur hangt) en de buitenunit (de kast met de ventilator). 

Bij iedere binnenunit kijken we naar de totale inhoud van de ruimte die gekoeld moet worden. Dit bepaalt de capaciteit van de binnenunit, zodat u een airco hebt die de hele ruimte goed kan koelen. 

Maar de binnenunit kan niet zonder de buitenunit. De buitenunit heeft dus minimaal dezelfde capaciteit nodig als de binnenunit om tot het gewenste gekoelde resultaat te komen. 

Wanneer men meerdere binnenunits koppelt aan 1 buitenunit (dit noemen we een (multi) split unit), let er dan op dat de buitenunit de capaciteit heeft om beide binnenunits tegelijkertijd aan te kunnen qua vermogen. 

Wanneer men bijvoorbeeld 2 binnenunits hebt die 3500 watt aan koelvermogen hebben en een split unit aangeschaft met 5000 watt vermogen, dan zullen beide binnenunits – wanneer u deze tegelijkertijd aanzet – niet meer vermogen dan 2500 watt kunnen leveren. Dit hoeft geen probleem te zijn, wanneer u een airco hebt met een goede inverter compressor die zelf de capaciteit kan verdelen tussen de verschillende units. Laat je hierin goed informeren.

Een airco koelt niet alleen, maar ontvochtigt ook. Een hoge vochtigheidsgraad in combinatie met een hoge temperatuur zorgt voor een vochtige laag op onze huid wat maakt dat we gaan zweten en we de hitte als onaangenaam ervaren. 

Een airco zorgt ervoor dat de vocht uit de lucht wordt onttrokken, waardoor we minder snel gaan zweten. Hierdoor wordt de omgeving als aangenamer ervaren en heb u meer plezier van uw airco. 

Een goed geïnstalleerde airco kan ook de ruimtes ontvochtigen waar de binnenunits niet hangen. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en de plekken om de units op te hangen.

Een airco hangt aan de muur, u drukt op een knop en de airco moet koude lucht blazen. Dit doen alle airco’s wel. Maar er is een groot verschil in kwaliteit in het deel dat u niet ziet: het leidingwerk. 

Realiseer u goed dat een airco een gas en vloeistof  gedreven systeem is. Het gas (HFK of F-gas) is onmisbaar in het koelproces. Let er bij de installatie op, dat je installateur de kans op lekkages minimaliseert. De koppelingen van het leidingwerk kunnen hier een grote rol in spelen. Vraag uw installateur vooraf naar de mogelijkheden over solderen, afpersen en vacuümeren.

Hoe aangenaam een airco ook kan zijn, de binnenunit zal altijd aan een buitenunit gekoppeld moeten worden. 

Wanneer u meerdere binnenunits hebt, kiezen veel mensen ervoor om deze aan de sluiten op maar 1 buitenunit, dan noemen we dat een (multi) split unit. Zoals al eerder aangegeven: hoe meer binnenunits u koppelt aan een buitenunit, hoe meer capaciteit deze nodig heeft. Dit zorgt ook voor grote prijsverschillen. 

Overleg met uw installateur over de zichtbaarheid van de units, de positie van het leidingwerk en eventuele mogelijkheden van het wegwerken of kleur kiezen van het leidingwerk. Ook de verschillende merken hebben diverse uitvoeringen en lijnen qua esthetiek. 

Airco’s kunt u overdag aan laten, maar vele mensen laten hun airco ook ‘s nachts draaien om tot een goede nachtrust te komen. Dat is heel begrijpelijk, maar dan wilt u wel een stille airco hebben. 

Ook hiervoor geldt: denk hierbij niet alleen aan de binnenunit voor uzelf, maar houd ook rekening met je buren: zorg ervoor dat ook de buitenunit weinig decibel uitstoot. Vraag uw installateur naar de mogelijkheden per merk.

Een airco is een apparaat dat meer energie levert dan dat het vraagt. Dat maakt dat een airco een systeem met een hoog rendement is. 
 
Toch zit er verschil in het rendement tussen de verschillende merken.
Vraag uw installateur vooraf naar de merken en de verschillen.

Zoals eerder vermeld is een airco een gas en vloeistof gedreven gesloten systeem. Niet iedere installateur kan een goed gesloten airco systeem installeren. Daarnaast gebiedt de Europese Wetgeving dat niet zomaar iedere installateur een airco mag installeren of onderhouden. Er zijn in Nederland erkende installateurs, die de juiste kennis, ervaring en gereedschap hebben en je airco systeem veilig kunnen installeren en onderhouden. Vraag uw installateur naar het F-Gassen certificaat.

Een goed geïnstalleerd airco systeem kan tientallen jaren meegaan. Het is hierbij verstandig om, net als bij uw cv-ketel, een onderhoudscontract met een erkend installateur aan te gaan. Deze controleert en reinigt uw systeem ieder jaar, zodat u weer veilig een optimaal rendement haalt uit uw airco systeem en u klaar bent voor een nieuwe zomer. 

Met bovenstaande punten kunt u weloverwogen een keuze maken tussen de verschillende systemen en uw installateur helpt u hierbij. Een airco kopen doet u om er tientallen jaren plezier van te hebben, dus is het verstandig om hier aandacht aan te besteden. 

Nu een A-merk airco + installatie voor slechts € 1.575,-*

Black Friday Airco Deal

De voorwaarden voor deze Black Friday Airco Deal:
1. De buiten-unit moet binnen 4m van de binnen-unit geplaatst kunnen worden.
2. Er moet een geaard stopcontact in de ruimte of binnen 4m aanwezig zijn. (Aanleg geaard stopcontact tegen meerprijs mogelijk)
3. De kabelgoot wordt in de standaard kleur wit geplaatst. (andere kleur tegen meerprijs mogelijk) 
4. Prijs is excl. beton boring voor buiten-unit.
5. Plaatsingslocatie < 40km van Loosdrecht